Avsnitt 73: Antje Jackelén – Ärkebiskop

Antje föddes i dåvarande Västtyskland och efter att ha fått stipendium för studier i Sverige tog hon 1979 en kandidatexamen i Teologi från Uppsala Universitet. Året därpå vigdes Antje till präst och fick därefter rollen som Pastorats- och kyrkoadjunkt i Österhaninge församling i Stockholms stift.

Sedan dess har Antje haft en rad ledande befattningar inom Lunds och Stockholms stift, men också inom akademien som bland annat Doktorand i systematisk teologie vid Lunds universitet, och Professor vid Lutheran School of Theology at Chicago (LSTC). 2007 utsågs hon till Biskop i Lunds stift och sedan 2014 är hon Svenska kyrkans första kvinnliga Ärkebiskop, den 70:e i ordningen att inneha kyrkans högsta ämbete.

Antje var Sommarvärd i P1 2014, hon har skrivit flertalet vetenskapliga böcker, och bland annat startat mångfaldsprojektet Social Cohesion. Hon är idag ledamot i bland annat Lutherska Världsförbundet och i Regeringens kommitté för teknologisk innovation och etik. Bland hennes många utmärkelser finns bland annat en silverplacering till Stora kommunikatörspriset 2015 och Diversity Index Award 2017.